Nieuws

Nieuwsbericht: RadiPac voor grootkeukens

Koken vervuilt de lucht met vetdampen en verbrandingsgassen, om nog maar te zwijgen over hitte en vocht. Om dit aan te pakken heeft ebm-papst de RadiPac zo ontwikkeld en ontworpen dat deze de lucht in grootkeukens zo schoon mogelijk houdt.

Afbeelding: koude lucht wordt door een slang geleid om de motor te koelen

Alle dampen die vrijkomen bij grootkeukens kunnen er snel voor zorgen dat de luchtkwaliteit hygiënisch twijfelachtige niveaus bereikt. Dat maakt de installatie van luchtbehandelingskasten (LBK's) in commerciële keukens noodzakelijk. Ze filteren vervuilende stoffen, vocht en geuren uit de lucht en brengen koele lucht van buiten naar binnen. Voor deze toepassing heeft ebm-papst een centrifugaalventilator ontwikkeld met een EC-motor die niet in aanraking komt met de proceslucht.

Geoptimaliseerd voor keukenlucht
In tegenstelling tot de normale RadiPac zijn de motor en elektronica uit de luchtstroom gehaald, in overeenstemming met VDI 2052 en EN 16282; zo wordt aanslag van vet of olie voorkomen.

Daarnaast zijn de motor en elektronica ontwikkeld volgens EN 60335-1 (veiligheidsnorm voor huishoudelijke- en vergelijkbare apparaten). Aan deze standaard moet ook worden voldaan als apparaten die niet voor huishoudelijk gebruik bedoeld zijn toch een bepaald risico voor het grote publiek kunnen vormen, bijvoorbeeld als ze door leken toch in winkels, werkplaatsen of land- en tuinbouw gebruikt worden.

Doordat bij de instroomopening van de ventilator een onderdruk ontstaat (zie hiervoor ook de afbeelding) wordt er koude lucht door de slang geleid om de motor te koelen. Zo kunnen de motor en elektronica alsnog hun volle output bereiken, met de juiste temperatuur van de koellucht, terwijl de proceslucht hoge temperaturen kan bereiken.