Nieuws

Nieuwsbericht: Voor elke inbouwsituatie de juiste oplossing

Ventilatoren in bedrijf worden sterk beïnvloed door hun inbouwsituatie. Dit betekent dat, wanneer geïnstalleerd in de applicatie, het voor kan komen dat de ventilator niet zo stil is als gehoopt of minder efficiënt werkt. Om de optimale ventilator te selecteren, ondersteunt ebm-papst haar klanten al in de ontwikkelingsfase van het apparaat.

afbeelding 1: RadiPac in AHU (Air Handling Unit)

Rekening houden met de inbouwsituatie tijdens de ontwikkeling
Tegenwoordig zijn moderne centrifugaal- en axiaalventilatoren zeer efficiënt en stil. Bij installatie in een applicatie kan het gedrag van ventilatoren veranderen als de in- of uitstroomcondities worden verstoord. Omgevingsfactoren zoals kleppen, filters en beschermroosters kunnen de luchtstroom beïnvloeden. Bij vele selectieprogramma's is de daadwerkelijke impact van deze factoren tijdens de werking van tevoren slechts in beperkte mate in te schatten. Hoe anders is dat bij de ebmpapst FanScout selectie tool.

Een optimaal resultaat
De RadiPac series van ebm-papst laat zien (afbeelding 1) hoe wordt omgegaan met verschillende invloeden in bijvoorbeeld een AHU (Air Handling Unit). Kleppen en filters kunnen de luchtstroom in AHU’s belemmeren evenals de afstand tot muren en warmtewisselaars. Ook het gebruik van beschermroosters hebben een effect - daarom moet in een vroeg stadium rekening worden gehouden met de daadwerkelijke inbouwsituatie. Jarenlange ervaring in de ontwikkeling van ventilatoren zorgt ervoor dat ebm-papst in deze gebieden optimale resultaten kan behalen. Niet alleen de waaier, maar ook de motor en besturingselektronica zijn geoptimaliseerd op gebied van energie-efficiëntie en geluidsemissie. Voor zowel grote als kleine ventilatoren is het moeite waard om de stromingssituatie in de applicatie tot in detail te analyseren en evalueren om zo de meeste geschikte ventilator of optimalisatiemaatregelen te bepalen.

Een FlowGrid verbetert het geluidsniveau
Als de geselecteerde ventilator te luid is kunnen passieve componenten zoals het FlowGrid-luchtinlaatrooster ongewenste effecten verminderen, zelfs als de ventilatoren al zijn geïnstalleerd. Geluid dat ontstaat in de instroom kan drastisch verminderd worden zonder dat de luchtverplaatsing of het stroomverbruik wordt beïnvloed.