Nieuws

de.espirit.firstspirit.generate.ContentContext@1816534f

Artikel: Robuuste axiaal ventilatoren voor koeling, ventilatie en airconditioning

Bij gebruik in verdampers, warmtepompen of andere ventilatie- en airconditioningapparatuur moeten axiaal ventilatoren aan strenge eisen voldoen. De koude kant van het koelcircuit staat immers bekend om zijn moeilijke omgevingscondities. Daarom is er vraag naar elektrisch en mechanisch robuuste oplossingen, die eveneens energie-efficiƫnt moeten zijn.

Wanneer de volgende fase van de ErP-richtlijn in werking treedt zullen verschillende axiaal AC-ventilatoren, die op grote schaal worden gebruikt in bijvoorbeeld verdampers, hun limieten bereiken. Gezien deze omstandigheden heeft ebm-papst een nieuwe serie axiaal ventilatoren ontwikkeld waarvan de AC-varianten ook voldoen aan toekomstige ErP-vereisten.

Ventilatoren werken pas echt efficiënt als ze zijn afgestemd op de vereisten van de toepassingen waar ze in terecht gaan komen. Ventilatoren in verdampers moeten bijvoorbeeld een hoge tegendruk overwinnen, omdat ijsvorming op de warmtewisselaar de luchtkanalen vernauwt. Daarom ontwikkelden wij de AxiEco Protect, met een hoge efficiëntie en een hoge stabiliteit onder druk. Deze zal zowel in AC, als EC technologie beschikbaar komen. De luchtcurve van de AxiEco Protect is ongewoon steil, waardoor zelfs bij een hoge tegendruk het rendement hoog blijft. Er zijn dus ook minder ontdooicycli nodig. Ook de AC-uitvoeringen van deze fan zullen aan de toekomstige ErP richtlijnen voldoen, fabrikanten kunnen dus alsnog zelf kiezen met welke technologie zij willen werken.

Nieuw aerodynamica-concept
Het geheim achter de verhoogde efficiëntie en hogere drukverhoging van AxiEco Protect-ventilatoren is de aerodynamische optimalisatie. Zo vormen de waaier, de geïntegreerde instroomring en de naaf een compacte unit en sluiten de ventilatorbladen naadloos aan op de geïntegreerde instroomring. Er zit dus geen ruimte meer tussen de instroomring en de waaier, waardoor de ventilatorbladen niet meer kunnen vervormen tijdens het gebruik. Het nieuwe ontwerp verhoogt daarnaast de efficiëntie en vermindert tegelijkertijd het geluid. De geïntegreerde instroomring verhoogt de druk, wat resulteert in minder uitgangsverlies en minder geluid. Samen met de grotere uitlaatopening verzekert dit een optimale doorstroming.

Perfect afgestemd op verschillende toepassingen
Met veel praktische ontwerpdetails is de nieuwe AxiEco Protect geoptimaliseerd voor ventilatie, koeling en airconditioning. Bij gebruik in verdampers of warmtepompen maakt de serie zowel onderhoudswerkzaamheden als naleving van hygiënevoorschriften gemakkelijker. Het is nooit mogelijk om ijsvorming op warmtewisselaars en ventilatoren volledig te voorkomen, het is wel mogelijk om het te minimaliseren, wat ook de levensduur verlengt. Het nieuwe stroomprofiel van AxiEco Protect-ventilatoren zorgt ervoor dat beschermroosters minder snel bevriezen. Daarnaast is de waaier met de geïntegreerde diffusorring is gemaakt van zeer bestendig kunststof, een materiaal dat ijsvorming op zichzelf tegen gaat. Omdat ventilatorroosters meestal mechanisch worden schoongemaakt is deze nog altijd van robuust metaal gemaakt. Drainagekanalen op de ventilatorbladen zorgen ervoor dat smeltwater na routinematig ontdooien gemakkelijk naar de lekbak van de verdamper kan lopen. Ze wordt voorkomen dat de ventilatorbladen bevriezen. Tegelijkertijd kan smeltwater zo niet van de ventilator af spetteren. Hoe strenger de hygiëne-eisen, hoe belangrijker deze functie wordt. We moeten bijvoorbeeld tegengaan dat spatwater op opgeslagen voedsel terechtkomt.

De ventilatoren zijn verkrijgbaar in de maten 300, 350, 400, 450 en 500, in EC- en AC-ontwerp. Met een luchtvolume tot 12.000 m³ / h en luchtdruk tot 450 Pa zijn ze ideaal voor een aantal typische toepassingen in de koel-, airconditioning- en ventilatietechniek en kunnen ze worden gebruikt voor zowel toevoer als afzuiging. Als compacte plug & play-oplossing zijn ze gemakkelijk te integreren in applicaties. In een aantal gevallen kunnen ze op een bestaand kort mondstuk worden geplaatst.

De nieuwe AxiEco Protect-ventilatoren voldoen aan de eisen van de volgende ErP-fase, ongeacht de gebruikte motortechnologie. De ventilatoren met EC-motoren bieden vervolgens nog veel meer voordelen. In vergelijking met AC-motoren werken EC-motoren met een aanzienlijk hoger rendement. Ze genereren dus minder restwarmte, een belangrijk voordeel bij koeltoepassingen. Op behoefte gebaseerde bediening en ventilatorbewaking via 0 tot 10 V signaal of MODBUS zijn ook mogelijk. Deze kenmerken helpen de EC-ventilatoren om zeer efficiënt te werken in het deellastbereik en verminderen het energieverbruik aanzienlijk. Dit maakt individuele aanpassing aan specifieke koelbehoeften mogelijk. Typische voorbeelden zijn het rijpen van kaas en het rijpen van gevoelige groenten en fruit bij opslag en het variëren van dag- en nacht. De nieuwe functies zorgen ervoor dat de op de behoefte afgestemde luchtstroom ook gemakkelijk kan worden ingesteld in ventilatietoepassingen. Vanaf het najaar van 2020 zal verdere ontwikkeling het mogelijk maken dat de robuuste AxiEco Protect-ventilatoren worden gebruikt in de machinebouw, naast aanvullende toepassingen voor koeling, ventilatie en airconditioning.

de.espirit.firstspirit.generate.ContentContext@1816534f