Persbericht

Ventilator voor motorkoeling in hybride bussen

Hybride en elektromotoren worden in toenemende mate gebruikt voor bussen en vervangen steeds meer de traditionele verbrandingsmotoren. ebm-papst staat op de Busworld in Rambla South, Nr. R44, Kortrijk (België) van 20 tot 25 oktober 2017. Zij presenteert een nieuwe, krachtige ventilator voor motorkoeling die bestendig is tegen straatvuil.

De krachtige, axiaal ventilator van ebm-papst voor de motorkoeling is zeer bestendig tegen vuilaanslag.
 
Een FanGrid bestaande uit zes axiaal ventilatoren koelt de motor en beschermt zo tegen oververhitting.

Over het algemeen zijn straten altijd vuil, zelfs wanneer bussen alleen maar deelnemen in het stadsverkeer. Stof, fijne deeltjes en chemische vervuiling kunnen zich hechten aan de bladen van de ventilator. Wanneer dit onregelmatig gebeurt, raakt de ventilator als het ware uit balans en dit kan de levensduur van de ventilator verkorten en uiteindelijk leiden tot een vroegtijdig defecte ventilator.

Speciaal waaierontwerp verhoogt rendement en gaat vuilaanslag tegen
De nieuwe axiaal ventilator is zeer bestendig tegen vuilaanslag. De aerodynamisch geoptimaliseerde bladvorm van de ventilator voorkomt dat vuil blijft hangen. Dit zorgt voor een bijzonder lange levensduur, een feit dat uit meerdere testen is gebleken. De waaier zorgt voor hogere snelheden en biedt zo de mogelijkheid om extra reserves voor de koelcapaciteit op te bouwen. In combinatie met het vaste geleidwiel is men erin geslaagd de efficiëntie verder te verhogen en dat zonder het gebruik van de gangbare centrifugale ring. Met dit product geeft de marktleider antwoord op de behoefte uit de markt en voldoet het aan de eisen voor een krachtige, energiezuinige en stofbestendige ventilator die gebruikt kan worden in zware industrieën.

Parallelle werking zorgt voor redundantie en veiligheid
Er kan nog meer voordeel uitgehaald worden wanneer ventilatoren opgesteld zijn in een FanGrid. In vergelijking met één grote ventilator kan de parallelle werking van meerdere kleine ventilatoren het mogelijk maken dat ventilatoren alleen naar behoefte actief zijn en er rekening wordt gehouden met redundantie. Wanneer een ventilator defect raakt, kunnen de overige ventilatoren met hogere snelheid draaien om de uitval te compenseren. Dit kan het vuil in de luchtcapaciteit opvangen en de motor van het voertuig beschermen tegen oververhitting.

Elektronica weerstaat hogedrukreiniger
De elektronica heeft een stofvrij ontwerp met een IP6k9k beschermingsklasse en daardoor kan de ventilator een hogedrukreiniging weerstaan wanneer de bus door de wasstraat gaat. De ventilator zorgt ervoor dat 3000 m3 lucht per uur verplaatst kan worden. De regeling is standaard mogelijk via PWM of 0-10 V. De ventilator is ontworpen voor gebruik in een 24 V DC netwerk en is per direct leverbaar.

Denise van Roosmalen
Marketing & Communication
Phone: +31 (0)492 50 29 52
E-Mail: denise.van.roosmalen@nl.ebmpapst.com
Internet: www.ebmpapst.nl