Nieuws

Artikel: Automatische resonantiedetectie voor meer bedrijfszekerheid

Centrifugaal ventilatoren worden gebruikt in een breed scala aan airconditioningsystemen. Afhankelijk van de installatiesituatie kan er resonantie optreden in eerder onvoorziene toerentallen. Als de ventilator vaak in deze specifieke bereiken wordt gebruikt is er kans dat de lagers worden beschadigd, wat kan leiden tot ventilatorstoringen.

Fig. 1: Als overmatige trillingen worden gedetecteerd in specifieke bereiken, stelt de besturingssoftware zichzelf automatisch in om in de toekomst deze snelheidsbereiken snel te passeren

Voor eindgebruikers of beheerders kunnen deze trillingen worden gemeten, maar zijn niet gemakkelijk te onderdrukken. Bij de RadiPac centrifugaal ventilatoren lost ebm-papst het probleem op met een automatische resonantie-detectiefunctie die het effect van trillingen en resonantie minimaliseert. Tijdens de inbedrijfstelling wordt een teststart uitgevoerd waarin de trillingsniveaus over de gehele snelheidscurve worden geanalyseerd. Als overmatige trillingssnelheden worden gedetecteerd in specifieke bereiken, stelt de besturingssoftware zichzelf automatisch in om in de toekomst deze snelheidsbereiken snel te passeren (zie Fig. 1). Op deze manier kunnen EC-centrifugaal ventilatoren worden gebruikt zonder risico op schade. Gebruikers of beheerders kunnen de software-instellingen op elk gewenst moment handmatig bewerken en hebben altijd volledige controle.